Blog

KAKO DA ODABEREM PRAVI KATER?

KAKO DA ODABEREM PRAVI KATER? 01

Stigla nam je  2021. godina i mi u Zemlji Hobija ulazimo u nju sa novom energijom, novim idejama i novim projektima. Osim novih proizvoda koji vas očekuju već u januaru, ove godine pokrećemo serijal blog tekstova kako bismo približili sve naše artikle korisnicima u Srbiji. Iskoristićemo iskustvo stečeno u prethodnom periodu da vam dodatno približimo naše proizvode, otklonimo nedoumice koje možda imate i pomognemo vam da donesete pravu odluku kada je vaš hobi ili biznis u pitanju.

Prva tema kojom ćemo se u našem serijalu baviti je kako odabrati adekvatan kater za svakoga ko razmišlja o započinjanju hobija ili čak i ozbiljnog biznisa.KAKO DA ODABEREM PRAVI KATER? 02

Šta je u stvari kater i šta je u ponudi?

Kater je digitalna mašina čija je osnovna namena sečenje folije, papira, kartona, tkanine, eva pene itd. a u zavisnosti od modela i nekih rigidnih materijala. Osim svoje osnovne namene, postoji mnoštvo drugih mogućnosti, tako da ni u kom slučaju niste ograničeni samo na puko sečenje, ali o tome ćete čitati u jednom od naših narednih tekstova. Poenta je da ono što ste zamislili vaša mašina iseče za vas na nekom od, za mašinu prihvatljivih materijala. Katere možete koristiti za pravljenje pozivnica, čestitki, ukrašavanje majica, aplikacije sa samolepljivom folijom itd.

U našoj ponudi se nalaze modeli 2 najpoznatija globalna (oba američka) brenda kada su u pitanju hobi kateri – Silhouette America i Cricut.

Silhouette America u svojoj ponudi ima 3 dimenzije svog poznatog Cameo katera (aktuelni model je Cameo 4) – Cameo 4 (30cm radne širine), Cameo 4 Plus (38cm radne širine) i Cameo 4 Pro (61cm radne širine). Njihova praktično jedina razlika je radna širina, sve funkcionalnosti su identične.KAKO DA ODABEREM PRAVI KATER? 03

Cricut je kod nas zastupljen svojim najnovijim i najkompletnijim modelom – Cricut Maker (radna širina 30cm), koji je cenovno iznad Cameo katera, ali nudi robusniji i elegantniji izgled, kao i veću raznovrsnost alata, odnosno prihvatljivih materijala za rad. Našu ponudu Cricut katera smo ograničili na Maker, jer smo mišljenja da je, ako želite kater starije generacije, mnogo bolje da kupite najnoviji model Cameo 4 za sličan novac, koji biste dali za Cricut Explore (prethodni model Cricut katera).KAKO DA ODABEREM PRAVI KATER? 04

Oba proizvođača imaju i uže modele od 30cm (Silhouette Portrait i Cricut Joy), ali smatramo da razlika u ceni u odnosu na katere od 30cm nije dovoljno velika da bismo opravdali kupovinu manjeg katera, kada za ne preterano veći novac dobijamo odlično rešenje u najpopularnijoj hobi širini.

Kako bismo napravili pravi izbor, a pre nego što ga zaista i napravimo, predlažemo da sebi postavite nekoliko pitanja, koja će pre svega vama poslužiti da lakše dođete do, na kraju, pravog izbora za vas.

 1. Šta želim da pravim?

Korisnici koji se odlučuju za kupovinu katera često već nešto rade i žele to da nadograde, ili imaju ideju šta bi radili i sa kakvim tipom proizvoda započeli. Ukoliko vam je ideja da sečete samolepljivu foliju, foliju za tekstil, papir do 250g, tanje kartone, eva penu, tekstil i tkaninu, filc… da budemo precizniji najveći broj materijala koji se najčešće koriste u “arts and crafts” odnosno hobi svetu, Cameo 4 je idealna mašina za vas. Nema potrebe ići u veću investiciju, Cameo 4 rešava vaše potrebe.

Ukoliko želite da sečete rigidne materijale, debele papire, čak i balsa drvo do 2mm (viđali smo čak i tanji aluminijum), uz dodatni Knife Blade koji se dokupljuje, možete praviti proizvode poput cake topper-a (ukrasa za torte) i sličnih stvari koje zahtevaju sečenje rigidnih materijala, u tom slučaju vam je jedina opcija Cricut Maker. Cameo 4 za sada nema opciju sečenja rigidnih materijala kao što je tanje drvo.

 1. Koja mi je dimenzija potrebna?

Ako imamo odgovor na prvo pitanje, velika je verovatnoća da imamo odgovor i na drugo pitanje, jer znamo šta želimo da pravimo i kolikih je to dimenzija. Silhouette America nudi opciju uređaja u 3 dimenzije radne širine (30cm, 38cm i 61cm). Shodno tome imamo opciju izbora između raznih širina, zadržavajući iste funkcionalnosti. Dodatna prednost Silhuette katera u izboru dimenzije je i činjenica da oni mogu seći i folije iz rolne. Cameo 4 i Cameo 4 Plus imaju fiokicu koja se izvuče i postavi se rolna, dok Cameo 4 PRO ima držače za rolne koji se montiraju sa prednje strane katera.

Cricut Maker (kao i ostali Cricut modeli trenutno prisutni na tržištu) ne daju opciju sečenja iz rolne i ne daju opciju izbora većih radnih dimenzija, tu smo ograničeni na maksimalno 30cm.

Kada razmišljamo o dimenzijama katera koji nam je potreban, osim papira i ostalog materijala, važno je voditi računa da su samolepljive folije fabrički u rolnama od 63cm (idealno za Cameo PRO), a folije za tekstil u rolnama od 50cm (opet idealno za Cameo PRO). Sa razvojem hobi katera i njihovim probojem na tržište i proizvođači folija za tekstil prilagođavaju svoju proizvodnju, tako da sada možete naći folije za tekstil i u širini od 30cm (idealno za Cameo 4 ili Cricut Maker), ali smo tu trenutno ograničeni samo na jednobojne glatke folije, kao i Easy Pattern seriju folija sa efektima kamuflažne uniforme, zebre, leoparda itd. Ostale folije (pufnasti flok, gliter, hologramska, 3D tehno) i dalje dolaze u širinama od 50cm. KAKO DA ODABEREM PRAVI KATER? 05

 1. Šta ako ne znam šta želim?

Ovde volimo da kažemo da najverovatnije nećete pogrešiti za koji god se od ovih brendova odlučite, jer će svaki kater početniku odlično služiti za učenje i rad na najpopularnijim materijalima. I Silhouette i Cricut apsolutno zadovoljavaju raznovrsnost ideja koje možete dobiti radeći na većini proizvoda dostupnih na tržištu. U ovakvim slučajevima klijentima predlažemo da se vode sledećim parametrima

 • Budžet – u najvećem broju slučajeva neće biti potrebno ići na veću investiciju kakva je Cricut Maker, jer će i Cameo 4 zadovoljiti potrebe.
 • Lični afinitet – ukoliko vam budžet nije primarni parametar za donošenje odluke, predlažemo da uzmete kater koji vam se više dopada. Ipak kupujete uređaj koji ćete gledati svaki dan i to treba da bude radost, a ne frustracija.

KAKO DA ODABEREM PRAVI KATER? 06

 1. Jao pa ja se plašim softvera!

Nemojte nikako! To je najveća greška! Oba proizvođača svoj softver nude u ceni mašine, tako da se softver ni za Silhouette ni za Cricut ne doplaćuje, a skida se sa interneta prilikom pokretanja uređaja. Oba softvera (Silhouette Studio i Cricut Design Space) su vrlo jednostavna za korišćenje, sa mogućnostima vašeg dizajniranja ili korišćenjem već postojećih dizajna možete se igrati koliko želite.

Velika, možda i najvažnija stvar u razbijanju eventualnog straha od softvera je internet! I za jedan i za drugi softver postoji pregršt video klipova koji prikazuju kako se radi u njima i zaista možete naći odgovor na maltene svaku nedoumicu koju imate u vezi sa softverom. Youtube je odličan izvor znanja u našoj sferi života, veliki deo našeg znanja je došao sa Youtube, tako da se nemojte plašiti da tamo potražite odgovor na vaše pitanje, velika je verovatnoća da je neko pre vas naleteo na sličnu problematiku, iskoristite njegovo iskustvo!

Samo obratite pažnju da Cricut Maker bude na vašem radnom stolu blizu vaše radne pozicije, jer se pušta fizičkim pritiskom na dugme, dok se Cameo 4 pušta iz softvera, tako da sam uređaj ne mora biti odmah pored vas.

Još jedna novina koju planiramo za ovu godinu je naša produkcija video materijala, koju bismo posvetili upravo ovakvim temama, tako da budite strpljivi, stići ćemo i na taj način da vam pomognemo!

KAKO DA ODABEREM PRAVI KATER? 07

 1. Da li je skuplje ujedno i bolje?

U našem slučaju je skuplje pre raznovrsnije, nego bolje u smislu većeg kvaliteta. Ako poredimo katere istih dimenzija (Cameo 4 i Cricut Maker) skuplje je raznovrsnije, Maker ima neke alate koje Cameo 4 nema, poput noža za perforaciju (rupičasto sečenje, kao što možete videti na ulaznicama za bioskop recimo, onaj deo koji se cepa je uglavnom perforiran), alat za graviranje, za bigovanje (savijanje papira) i već pomenuti Knife Blade za materijale poput balsa drveta od 2mm. Ostali noževi se mahom poklapaju kod oba proizvođača (funkcionalno gledano), ali su ovo alati koji prave razliku u prilog Cricut Maker kateru. Imajte takođe na umu da nisu isti ni noževi, ni samolepljive podloge tj. ne može nož i podloga sa Cricut na Cameo.

U ovom slučaju skuplje takođe može biti i estetski lepše, ali to je već stvar ličnog ukusa, robusnije i kompaktnije svakako.

Skuplje je takođe i raznovrsnije u smislu palete širina koju Cameo 4 nudi sa svoja 3 modela. Ako se odlučite za veću investiciju kao što je Cameo 4 PRO, mnogo ćete manje pipavog posla imati oko uklapanja materijala koji sečete na dimenziju koju vaš uređaj može da primi. Manja investicija daje više samog rada oko pripreme materijala ako on nije u adekvatnoj dimenziji, a veća investicija štedi to vreme i daje veću slobodu.

KAKO DA ODABEREM PRAVI KATER? 08

 1. Da li ja tu mogu nešto da pokvarim?

Generalno, teško! Softver već ima predefinisane parametre sile pritiska koju nož koristi za svaki od materijala koji se seče, a na samom uređaju ne postoji nešto što biste realno, uz civilizovano korišćenje mogli da pokvarite. Može vam se desiti da polomite nož, oštetite samolepljivu podlogu, u manjoj meri teflonsku traku po kojoj se nož kreće kada seče, ali su to sve potrošne stvari koje se rešavaju bez preteranog novog ulaganja! Gledajte na kater, manje više kao na kućni štampač, a ni njega niste pokvarili, zar ne (kater čak nema ni toner, ili kertridž)?

 1. I dobro šta ja sad da kupim?

Šta je zaključak svega navedenog? Vodićemo se kriterijumima, odnosno pitanjima koja smo gore postavili.

 • Šta želimo da pravimo – za veliki broj najpopularnijih materijala Cameo 4 je idealno rešenje. Cenovno povoljniji od ostalih, a opet izuzetno kvalitetan i dugotrajan partner za široku paletu aplikacija i nema potrebe ići u veću investiciju. Ako hoćemo da bigujemo, graviramo, perforiramo, sečemo neke od rigidnih materijala, Cricut Maker je najbolja opcija.
 • Koja je dimenzija koju želimo da sečemo – dimenzija takođe diktira izbor, vodeći se gore navedenim radnim širinama mašina i na tržištu dostupnih materijala, Cameo 4 PRO daje najmanje angažovanja oko uklapanja fabričkih rolni, a sa druge strane ako nemate potrebe za većim dimenzijama i radi ste da se potpuno priklonite hobi kreiranju i uklapanju 30cm širine je sasvim OK.
 • Budžet – ukoliko smo ograničenog budžeta Cameo 4 je idealno rešenje. Pristupačna, najpovoljnija investicija sa odličnim kvalitetom krajnjeg proizvoda, dovoljno raznovrsnim da zadovolji potrebe.
 • Lični afinititet – na kraju krajeva, to što kupite treba i da vam se svidi. Ako vam budžet nije stavka koja vas opredeljuje, kupite ono što vam se više dopada. U tom slučaju ćete najverovatnije odabrati Cricut Maker, a taman ćete osim elegantnijeg izgleda, dobiti i širi spektar mogućnosti.

KAKO DA ODABEREM PRAVI KATER? 09

 

Nadamo se da smo uspeli da vam pomognemo i otklonimo neke od nedoumica koje ste imali oko toga zašto kater i koji kater je najbolje rešenje za vas. Na kraju ćemo vas još jednom uputiti na internet, nemojte biti lenji, istražujte, jer istražujete za vas! Pogotovo u ovom segmentu gde postoji praktično neograničen sadržaj i ogroman broj različitih iskustva podeljenih sa nama putem blogova, klipova. Zaista je greh ne iskoristiti tuđe znanje, kad je već na dohvat ruke!

Ne zaboravite da će jedan ovakav uređaj biti zabava za celu vašu porodicu!