Blog

KOJA PODLOGA MI TREBA?

Podloge za Silhouette

katere su jedan od alata koji ćete najviše koristiti pri pravljenju projekata na ovim mašinama. Svaka od mašina dolazi u kutiji sa standardnom podlogom koja odgovara baš tom modelu mašine. Kroz rad ćete vremenom otkriti da morate proširiti svoju kolekciju podloga.

Prava podloga za vas je ona koja će se uklopiti u vašu mašinu i zadržati materijal na mestu. U ponudi su različite veličine podloga, ali je dobra stvar da se i manje podloge uklapaju u veće mašine.

U nastavku pogledajte liniju podloga i koja je preporučena za koju mašinu:

Portrait® 3 Cutting Mats

Cameo® 4 Cutting Mats

Cameo® Plus Cutting Mats

Cameo® Pro Cutting Mats

Ono što ste verovatno primetili jeste da postoje 3 standardne podloge sa standardnim, slabijim i jačim lepkom. Ovi različiti nivoi lepljivosti vam omogućavaju da odabereti nivo lepljivosti koji najbolje odgovara materijalu sa kojim radite. Tankim, slabijim materijalima je potrebna slabija lepljivost kako se ne bi oštetili, dok je debljim materijalima potrebno čvrsto držanje, koje će ih zadržati na mestu tokom sečenja i obrade.

Evo i kratkog pregleda materijala i podloga koje preporučujemo:

  • Standardni lepak: karton, iverica, magnet, zanatska pena i drugi specijalni materijali srednje težine
  • Slabiji lepak: papir za kopiranje, papir za nalepnice, velum i drugi tanki specijalni materijali
  • Jaka lepljivost: tkanina, filc, koža i drugi debeli materijali

Kada odaberete odgovarajuću podlogu, potrebno je da znate pravilno da je koristite ali i oddržavate kako bi vam trajala što duže. Pre svega obavezno čistite svoju podlogu nakon svake upotrebe. Neki materijali su vlaknastiji od drugih, tako da često ostavljaju sitan otpad koji kada se nakupi na značajno umanjuje lepljivost podloge. U ovu svrhu možete koristiti alat za struganje ili valjak za dlačice. Podlogu treba držati zaštićenom od prašine koja takođe znatno može uticati na smanjenje lepljivosti. Ipak najvažnije je da pravilno podesite parametre za sečenje kako ne bi došlo do prosecanja podloge. Takođe preporuka je da obavezno proverite podešavanja pre sečenja, a možda čak i uradite probno sečenje.