Blog

Silhouette Heat Pen

Heat Pen (toplotna olovka) – novi alat koji služi za prenos folije na određene površine putem toplote. Kompatibilan je sa novim Silhouette mašinama (Cameo 5, Cameo 5 Plus, Curio 2 i Portrait 4).

Pakovanje sadrži dve toplotne olovke (1mm i 2,5mm), zaštitnu traku, zlatnu i srebrnu toplotnu foliju.
Toplotne olovke se na Cameo 5 i Curio 2 montiraju na nosaču alata 2, dok Portrait 4 uključuje mali adapter za napajanje sa mašinom.

 

 

Kada olovku postavite u nosač alata i uključite mašinu toplotna olovka se neće odmah zagrevati. Potrebno je da pokrenete Silhouette Studio i odaberete mašinu na kojoj koristite toplotnu olovku.(za ovaj primer koristimo Cameo 5)

 

Čim se softver poveže sa mašinom, prepoznaće da je toplotna olovka povezana i ponudiće upit za početak zagrevanja. Kliknite na „TURN ON NOW“ ako želite da odmah započnete zagrevanje olovke. Ako kliknete na ovo, crvena lampica na toplotnoj olovci će zasvetleti. Dok traje proces zagrevanja u programu će se pojaviti ikonica toplometra koja će trepereti / puniti se crvenom bojom. Klikom na ikonicu možete uključiti/isključiti napajanje (zagrevanje) toplotne olovke.

 

Kada je olovka spremna za rad (podrazumeva se da je podloga sa materijalom postavljena) u donjem delu ekrana će pisati „Ready“.

U programu odaberite ili sami kreirajte dizajn koji želite da prenesete na materijal. Kako bi se crtež iz dizajna „obijio“ ispratite sledeće korake:

Open the Specialty Tool panel – Heat Pen – Add a cross heatched embossing…..

 

 

Da biste izdvojili delove koje sečete od delova za prenos folije potrebno je da promenite boju dizajna.

Standardno boju linija samo odaberite iz palete boja.

Zatim u meniju „Send“ isključite linije za sečenje (u primeru crvene linije), a obojene (plave linije) prebacite na alat broj 2.

 

 

Sledeći korak je podešavanje materijala.

Kao i kod sečenja, vrstu materijal možete odabrati sa liste ponuđenih.

Ukoliko nijedan ne odgovara vrsti vašeg materijala, možete sami kreirati novi klikom na „MORE“ (označeno na slici).

 

 

Novi materijal dodajete klikom na „+“ (mi smo ga u primeru nazvali „Heat Pen“) ,

zatim u donjem delu odaberete mašinu koju koristite. Sledeći korak je da vašem novom materijalu (za Carriage 2) dodate opciju „Foil“ (Add Foil Action), zatim podesite parametre koji odgovaraju Vašem materijalu.

 

 

Kada sačuvate parametre, potrebno je da obavezno obrišete funkciju „Kraft Cut“.  Kada to uradite i sačuvate materijal, u odeljku „Line“ za vaš dizajn odaberite materijal koji ste kreirati (nalazi se na listi materijala).

 

 

Ovo je poslednji korak što se samog programa tiče, ostalo je da toplotnu foliju zalepite zaštitnom trakom na delovima materijala gde želite da se otisak folije prenese i magija može početi. J

Alat se može koristiti na debljem papiru, kartonu ili veštačkoj koži.