Blog

Kako rešiti problem sa sečenjem na Cricut-u?

Naučite kako da dobijete najčistije moguće rezove na svom Cricut-u pomoću ovih korisnih saveta za rešavanje problema!
Mašina za sečenje Cricut neverovatan je izum. Omogućava nam stvaranje TOLIKO lepih stvari. Ali ponekad linije sečenja nisu čiste koliko bismo želeli i nije uvek jasno ZAŠTO ili šta treba da uradimo da to popravimo. Dakle, danas ću proći kroz pet stvari na koje trebate obratiti pažnju kada sečete na svom Cricut Explore ili Cricut Maker-u. Sa ovime možete rešiti gotovo svaki Cricut problem sa sečenjem i stvoriti one prekrasne, čiste rezove!

Pet stvari na koje treba obratiti pažnju su vaša podloga, nož, materijal, podešavanja i dizajn. I to je tačan redosled kojim idem i kada rešavam problem sečenja. 

 

1.Podloga

Vaša Cricut podloga mora biti prilično lepljiva da biste dobili čiste rezove. Dakle, ako vam ivice reza nisu čiste, prvo što biste trebali učiniti je promeniti podlogu. Obično pređem na novu ili noviju podlogu i to mi odmah reši problem. Ako ne možete priuštiti novu podlogu, možete pokušati oprati svoju podlogu sapunom za pranje posuđa i pustiti je da se osuši na suncu kako bi postala lepljivija, ali biću iskrena – možda još uvek nije dovoljno lepljiva. Lepljiva podloga može učiniti veliku razliku, zapravo, više volim zelene od plavih podloga. Međutim, retko koristim ljubičaste StrongGrip podloge, osim ako ne sečem stvarno debeo materijal.

 

2. Nož

Morate biti sigurni da je vaš Cricut nož čist i oštar. Ja to radim tako da uzmem list aluminijske folije i skupim ga ovako. Zatim izvadim nož iz njegovog kućišta, pritisnem klip i ubacim ga u aluminijsku kuglu i iz nje PAŽLJIVO iznova i iznova — možda 50 puta. Ovo čisti sve ostatke sa noža, poput komadića papira ili vinila koji bi mogli biti zalepljeni za nož. (Imajte na umu da se time ne izoštrava, samo čisti.) Ova tehnika radi za Fine-Point i Deep-Point noževe. Ova tehnika SJAJNO funkcioniše i više od godinu dana nisam morala kupiti novi nož. Uviek to radim sa svojim noževima kada se spremam seći nešto sa stvarno zamršenim rezovima. 

Ako vaš problem nije u tome što vaša nož ne seče do kraja, već u tome što seče PREVIŠE, moguće je da koristite pogrešan nož. Proverite svoje pakovanje — morate koristiti Premium Fine-Point (nemački karbid) nož sa Cricut Explore i Cricut Maker. Premium Fine-Point nož može se prepoznati izvan pakovanja po boji kapice, BELOJ ili CRVENOJ. Ne koristite noževe sa sivom kapom — napravljeni su za starije modele Cricut i preduge su za Cricut Explore i Maker. 

 

3.Materijal

Vaš materijal takođe može napraviti veliku razliku u tome kako se seče. Na primer, nije sav papir jednak. Ako su vlakna u papiru slabija ili kraća, što obično možete pronaći u papiru slabijeg kvaliteta, doći će do cepanja. Dakle, ako vam se čini da se papir ne seče dobro čak ni nakon korišćenja lepljive podloge i čiste oštrice, sam papir mogao bi biti krivac. Bilo je mnogo puta kada sam imala problem i onda sam promenila papir samo da bi sve savršeno funkcionisalo. Cricut papir je kvalitetan, kao i Recollections. Klonite se marke Park Lane (oprostite!). Pre nego što odustanete od tog projekta, isprobajte novi papir! 

 

4.Podešavanja

Zaista je važno da imate prava podešavanja za svoj materijal. Smatram da najbolje funkcioniše naznačiti postavke materijala u Cricut Design Space-u, a ne na vašem Cricut brojčaniku. Da biste to učinili na Cricut Explore-u Air 2, samo okrenite točkić na “Custom” i od vas će se tražiti da odaberete materijal pre nego što ga isečete. (Imajte na umu da Maker nema točkić — prema podrazumevanim ste postavkama na “korisničkim podešavanjima”.) A ako se čini da to i dalje ne pomaže, pokušajte povećati pritisak sečenja. Zbog toga gotovo uvek imam pritisak “Više” na svojim posekotinama – čini se da mi uvek pomaže da dobijem čiste rezove. 

 

5.Dizajn 

Neće svi dizajni biti čisto isečeni. Što su manji, detaljniji i zamršeniji, to će ih biti teže seći. Ponekad su jednostavno premali. Stoga ih možete pokušati povećati ako je to opcija. Ako to ne uspe ili nije opcija, možete pokušati postaviti svoj materijal na zamršene rezove (Intricate Cuts) ako sečete deblji papir ili pokušajte sa postavkom krep trake ako sečete vinil. Nije zagarantovano da će delovati ni jedno ni drugo, ali vredi pokušati. Na kraju, neki uzorak može biti presitan ili previše detaljan da bi se isekao bez problema. Međutim, to ne znači da je sve izgubljeno – možda ćete ga ipak moći iseći i kasnije jednostavno očistiti makazama ili nožem.

Ovo su svi saveti koje koristim svaki put kada nešto sečem i zbog toga gotovo uvek imam čiste rezove na sva tri svoja Cricut-a. Za to je potreban određen način razmišljanja — morate krenuti u projekat znajući da ćete se možda morati malo pozabaviti sa njim kako biste ga pravilno isekli. Testiranje može PUNO pomoći. Ključ je ne odustati. Budite uporni i isprobajte nove stvari. Meni stvarno uvek upali! 

 

Preuzeto sa zvaničnog Jennifer Maker sajta

Autor: Jennifer Maker