Blog

Silhouette Cameo 4 – Silhouette Cameo 5

Silhouette America je nedavno predstavila četiri nove mašine:

  • Cameo 5
  • Cameo 5 Plus
  • Curio 2
  • Portrait 4

Šta je kompanija Silhouette unapredila na novom Cameo 5 kateru,  saznaćemo u poređenju sa njegovim prethodnikom, Cameo 4, koji je tržištu predstavljen pre više od četiri godine.

 

 

Silhouette Cameo 4 je dostupan u tri boje (crna, bela i roze). Paket sadrži: podlogu, strujni kabl, USB kabl za povezivanje sa računarom, četiri adaptera, AutoBlade nož, alat za podešavanje noža i naravno kater Cameo 4. 

 

 

Silhouette Cameo 5 je dostupan u četiri boje (crna, bela, roze i beli mermer). Paket sadrži: podlogu, strujni kabl, nosač rolne, AutoBlade nož, alat za podešavanje noža i naravno kater Cameo 5. 

 

               Estetska promena na mašinama se može odmah primetiti, Cameo 4 ima ravne linije, dok Cameo 5 ima više zaobljenih linija. Promenjen je sistem otvaranja poklopca mašine. Cameo 5 se znatno lakše otvara, dovoljno je da malo pokrenete poklopac i on će nastaviti sam da se otvara. Poklopac na Cameo 5 pokriva celu prednju stranu čime je uklonjena pregrada za odlaganje nožića, koju Cameo 4 ima sa leve strane. Ekran sa tasterima na dodir su ostali sa desne strane. Na Cameo 5 se nalaze ispod poklopca i bogatiji je za dodatnu funkciju “ponovi zadatak”. 

 

Metalna vođica i valjci su takođe promenjeni, Cameo 4 ima sistem sa okruglom vođicom, dok je kod Cameo 5 pravougaonog oblika. Na obe mašine je levi valjak fiksiran, dok se ostali mogu pomerati u odgovarajućim pozicijama. Na desnom valjku postoji promena u mehanizmu za pomeranje. Na Cameo 5 mehanizam lakše pokreće valjak i može se pomerati ulevo više nego kod Cameo 4 katera. 

 

 

Kod Cameo 5 promenjen je i sistem zupčanika i to je u velikoj meri doprinelo smanjenju buke, povećanju sile i povećanju brzine. 

I Cameo 4 i Cameo 5 dolaze sa nosačem rolni. Cameo 4 ima ugrađen nosač u prednjem delu mašine. Kod Cameo 5 nosač je odvojeni deo, koji dobijate  uz mašinu. Lako se montira uklanjanjem donjeg poklopca sa masine i samo postavljanjem nosača tako da nalegne u naznačeno ležište.  Nosač je u visini radne površine pa može lepo držati i podlogu u ravni tokom rada. 

 

 

Cameo 4 ima sekač na zadnjem delu mašine koji služi za sečenje folije kada se reže direktno iz rolne. Cameo 5 nema na zadnjoj strani ništa. 

 

 

Na desnoj bočnoj strani na obe mašine nalaze se taster za uključivanje / isključivanje i priključci za napajanje i povezivanje sa računarom. USB kabl za povezivanje dobijate samo uz Cameo 4. Obe mašine se mogu povezati i bežično, preko Bluethooth-a. 

 

 

Cameo 4 se uključuje kratkim pritiskom na taster za uključivanje, dok kod Cameo 5 morate taster zadržati 2-3s. Pored funkcije za uključivanje i isključivanje, ovaj taster kod Cameo 5 mašine poseduje i dodatnu funkciju automstskog zaustavljanja prilikom rada, koja se aktivira kratkim pritiskom na taster. 

Kod novijeg modela je unapređen i laser za markiranje, čime je povećana preciznost sečenja prethodno odštampanog materijala. 

Još jedna novina kod novog modela jeste elektrostatička podloga, koja se povezuje preko konektora sa prednje strane mašine. Zamena je za samolepljive podloge. 

 

 

Konektori se nalaze i na slotu broj 2, oni služe za napajanje novih alata koji se zagrevaju (alat za zlatotisak). 

 

 

Za kraj, koliko je Cameo 5 brz i koliko bučan?

Pri maksimalnim brzinama Cameo 5 može da seče brzinom od 400 mm/s, što je za 33% brže od Cameo 4, koji ima maksimalnu brzinu od 300 mm/s. Pored brzine povećana je i snaga. Što se buke tiče, može se reći da je tiši od bilo koje druge Silhouette mašine. Opseg zvuka iznosi od 26,11 – 62,7 db. Poređenja radi, Cameo 4 ima minimalni opseg oko 75-80 db.