Blog

SILHOUETTE PORTAIT 3 VS CRICUT JOY

SILHOUETTE PORTAIT 3 VS CRICUT JOY

 

Silhouette Portrait vs Cricut Joy

Kada govorimo o ličnim kućnim mašinama za sečenje, Silhouette i Cricut su bili rame uz rame koliko god možemo davno da se setimo. Ova dva proizvođača su izgradila svoj brend mašinama poput Silhouette Cameo 4 i Cricut Maker. U ovom tekstu ćemo uporediti dva najportabilnija katera na tržištu: Silhouette Portrait i Cricut Joy, kako bismo videli koja je mašina superiornija. Dve mašine pokrivaju slične segmente, ali poseduju neke važne razlike.

Silhouette Portrait 3 vs Cricut Joy:

Kratki odgovor

Ako tražite najkompaktniji kater na tržištu i ne smeta vam ograničenost na male projekte, Cricut Joy je mašina za vas. Ipak, ako želite jedinicu koja može da radi veće projekte, a ujedno je i vrlo lako prenosiva, Silhouette Portrait 3 je svakako bolja opcija.

Portrait 3 Cricut Joy
Širina sečenja 20cm 11cm
Sila sečenja 210g Nije specificirano
Maksimalna debljina sečenja 2mm Tanki materijali
Maksimalna dužina sečenja 3,05m po dizajnu

18m za ponavljanje dizajna

1.2m po dizajnu

6m za ponavljanje dizajna

Dualni nosač alata Ne Ne
Fioka Da Da
Optički senzor za markere Da Ne
PixScan tehnologija Da Ne
Pop-out sečenje Da Ne
Kompatibilnost alata Skoro svi Silhoutte alati Samo Joy alati
Sečenje bez samolepljive podloge Da Da (uz smart materijale)
Tip konekcije USB ili Bluetooth Samo Bluetooth
Softver Silhouette Studio Cricut Design Space
Dimenzije mašine 41 x 14 x 11cm 14 x 21 x 11cm
Težina mašine 1,8kg 1.5kg

 

Silhouette Portrait 3 vs Cricut Joy:

Pregled i Karakteristike

Pre nego što uporedimo ove dve mašine, želimo da vam damo malo dodatnih informacija o obema, kako biste imali ideju o njihovim mogućnostima i karakteristikama.

Silhouette Portrait 3 Pregled

Silhouette Portrait 3 se smatra za malog brata Silhouette Cameo mašine. Manji je za oko 30% i otprilike teži trećinu veće mašine. Može da seče sve materijale kao i Cameo 3. Mala dimenzije Portrait mašine je čini idealnom za hobiste koji traže portabl mašinu za sečenje ili za nekoga ko prosto nema mnogo prostora za veću mašinu. Takođe, je sjajna opcija za početnike koji žele da se oprobaju sa katerima. Portrait 3 može da seče dizajne do 20cm širine, a ujedno može i da seče bez upotrebe samolepljive podloge za fiksiranje materijala i na folijama i na kartonu i papirima. Može da seče dizajne do 18m dužine! Idealne je dimenzije za sečenje bilo kog letter ili A4 materijala.

Koristi isti Autoblade, Autoblade 2 (Tip B), kao i Cameo 4 u svom slotu broj 1. Takođe je kompatibilan sa najvećim brojem postojećih Silhouette alata. Portrait 3 je cenovno pristupačna alternativa Cameo 4 mašinama, ali i dalje pruža mnoge od karakteristika samo na manjoj širini. Osim toga, koristi i isti Silhouette Studio softver, kao i sve druge Silhouette mašine za sečenje. Pruža mogućnost opsecanja prethodno štampane grafike (Print and Cut) i upotrebe PixScan tehnologije. SILHOUETTE PORTAIT 3 VS CRICUT JOY 02

Cricut Joy Pregled

Cricut Joy je verovatno najmanja elektronska mašina za sečenje na tržištu. Otprilike je trećina veličine i težine drugih Cricut mašina, Explore i Maker. Veličina ga čini izuzetno lako prenosivim i idealnim za sajmove, prezentacije, putovanja, ili prosto za mrdanje po kući. Najpoznatija stvar kod njega je mogućnost sečenja bez samolepljive podloge za fiksiranje materijala, uz pomoć novih Cricut Smart Materijala. Ova opcija sečenja bez podloge je nova kod Cricut katera i znači da možete seći pojedinačni dizajn do 1.2m u dužinu, odnosno dizajne koji se ponavljaju do 6m u dužinu. Novi Explore 3 i Maker 3 takođe poseduju ovu mogućnost.

S obzirom na dimenziju Joy mašina, malo je ograničen kada je u pitanju širina sečenja, samo 11cm. Cricut je takođe redizajnirao svoje olovke i noževe kako bi stali u manje kućište, tako da morate kupovati alate baš za Joy. Mašina je ograničena na sečenje, crtanje i zlatotiskiranje. Radi to odlično, ali postoje samo 3 funkcije koje ona može da vam da. Ako želite da radite kompleksnije projekte poput bigovanja, opsecanja prethodno štampane grafike, graviranja ili sečenja debljih, čvršćih materijala, trebaće vam druga mašina.

Joy je specijalizovan u pravljenju dugačkih, uskih projekata od samolepljive folije, folije za tekstil i papira. Takođe, može praviti zahtevne čestitke u samo par minuta, uz pomoć svoje zasebne podloge za kartice. Važna stvar kada pričamo o Joy-u je da može da se poveže na računar, tablet ili telefon samo preko Bluteooth-a. Ne postoji USB slot i sve kontrole idu preko Cricut Design Space, besplatnog softvera. Na mašini ne postoji dugme.

Sve u svemu Cricut Joy je korisna mala mašina, idealna za male projekte i najbolja za sečenje kartica i čestitki. Može da seče standardne materijale poput folije, papira ili folije za tekstil. SILHOUETTE PORTAIT 3 VS CRICUT JOY 03

Silhouette Portrait 3 vs Cricut Joy:

Dimenzija sečenja

Kao što smo već rekli, Cricut Joy je jedna od najmanjih mašina za sečenje ne tržištu, širine samo 11cm. Takođe je vrlo lagana, težine oko 1.5kg, što je čini boljom opcijom od Silhouette Portraita u smislu prenosivosti. Odlična je mala mašina za sečenje folije. Ipak, dimenzije Cricut Joy katera mogu biti posmatrane kao hendikep jer mu je širina sečenja samo 11cm. Kako bi uspeo da napravi mašinu te veličine, Cricut je morao da smanji broj alata koje možete koristiti sa njim, tako da ih je ograničio samo na flomastere, nož za sečenje i olovku za zlatotisak. Drugim rečima bilo koji alati koje ste koristili na drugim Cricut mašinama, neće raditi na Joy. Takođe, je važno znati da dubina noža nije podesiva, kao ni brzina sečenja. Mašina može seći ponovljene dizajne do 6m dužine, dok jedinstveni dizajn može seći do 1.2m dužine (samo Cricut Joy smart folije u suprotnom ograničeni ste na podlogu).

Portrait 3 seče do 18m dužine (ponovljeni dizajn i bilo koja folija), što je tri puta duže od Joy-a. Međutim, da biste sekli ove dužine, moraćete da kupite dodatni nosač rolni za Portrait 3, inače mašine verovatno neće držati materijal ravno tokom celog procesa sečenja. Dobra stvar kod Portrait 3 mašine je da je, iako najmanji Silhouette kater, opremljen istim nosačem alata koju poseduje i Cameo linija mašina. Drugim rečima, možete da koristite skoro iste alate koje koristi i Cameo. Neki od alata koje možete koristiti su Manual Blade 2mm (bivsi Deep Cut nož), Kraft Blade 2mm i razne flomastere. U smislu dimenzije sečenja i mogućnosti alata Silhouette Portrait je očigledni pobednik u odnosu na Cricut Joy.

Silhouette Portait vs Cricut Joy:

Sečenje bez samolepljive podloge za fiksiranje materijala

I Silhouette Portrait 3 i Cricut Joy pružaju opciju sečenja bez podloge. Ovo je način na koji ove mašine mogu da seku dizajne dužine koje smo spomenuli u prethodnom segmentu.

Kako bi Joy radio sečenje bez podloge, moraju se koristiti Cricut Smart Materijali, koji su posebno dizajnirani za sečenje bez podloge na Joy, Explore 3 i Maker 3 mašinama. Nosač folije (pozadina na koju je folija fabrički nalepljena) je deblje nego kod drugih materijala, što omogućava mašinama da to rade. Smart Materijali postoje kao folija, folija za tekstil, papir za nalepnice i folije za nalepnice.

Silhouette Portrait takođe može da radi sečenje bez podloge, u maksimalnoj dužini od 18m, uz upotrebu materijala sa nosačem, uključujući folije za šablon, folije za tekstil i standardne samolepljive folije. To znači da niste ograničeni na poseban tip i brend materijala ili folije kao što je to slučaj kod Joy-a. Portrait 3 takođe može da seče bez podloge i na kartonu, uz novu pop-out funkciju. Mašina ima kanal ispod noža koji vam omogućava da sečete ovakve materijale bez podloge. Nož u stvari ostavlja sitne delove materijala zakačene za sliku koja se seče i glavni deo materijala ostaje zakačen dok ga vi ne istisnete na kraju.

Silhouette Portrait je očigledni pobednik i kada je sečenje bez podloge u pitanju, zbog mogućnosti da seče raznovrsnije materijale raznih proizvođača.

Link od videa

https://www.youtube.com/watch?v=LjsAK2gTlbw&ab_channel=AlexisMiddleton

 

Silhouette Portrait 3 vs Cricut Joy:

Aplikacija za mobilne

I Silhouette Portrait 3 i Cricut Joy poseduju Bluetooth konekciju, koja vam omogućava da ih koristite bez potrebe za desktop ili laptop računarom. Možete da upravljate celim procesom sa vašeg mobilnog telefona ili tableta. Ustvari, Joy jedino može i da se poveže preko Bluetooth-a, tako da laptop mora da vam ima mogućnost povezivanja preko Bluetooth-a (što danas nije problem).

Cricut Design Space aplikacije radi dobro na Apple uređajima, ali je poznat kao mnogo komplikovaniji za Android uređaje. iOS verzija aplikacije je vrlo slična dekstop verziji i ima skoro sve iste mogućnosti. Silhouette je izbacio svoju mobilnu aplikaciju, Silhouette GO u 2020. Nije zamena za upotrebu dekstop verzije Silhouette Studio softvera, ali je korisna za imati.

Napredne mogućnosti Cricut Design Space aplikacije čine Cricut Joy pobednikom u ovoj sekciji.

Silhouette Portrait 3 vs Cricut Joy:

Dizajnerski softver

Cricut-ov dizajn softver se zove Design Space. Besplatan je i skida se na računar. Može da se koristi bez internet konekcije, ali vam je potrebna makar inicijalna veza da se pristupite svom nalogu.  Možete ga koristiti da dizajnirate i sečete materijale uz pomoć već skinutog sadržaja bez internet veze.

Design Space vam omogućava da koristite vaše fontove i slike potpuno besplatno. Možete uvesti vaše ili kupljene slike u Design Space i prebaciće ih u .svg format. Cricut nudi razne slike i fontove koji su raspoloživi za kupovinu (trenutno iz Srbije koliko je nama poznato, nije moguće kupovati sa Cricut prodavnice). Cricut takođe nudi za 9.99 dolara/mesečno pretplatua na upotrebu fontova i slika. Kada kupite mašinu dobijete jednomesečan besplatan pristup Access-u gde se ovi fontovi i slike nalaze. Dodatno da napomenemo da Access članstvo mora stalno biti aktivno da biste koristili i sekli neke od slika i fontova skinutih preko Cricut Access platforme.

Silhouette mašine, sa druge strane, koriste Silhouette Studio softver, koji se takođe preuzima sa interneta i koji možete koristiti bez internet konekcije. Softver poseduje veliki broj dizajnerskih opcija koje vam daju značajnu vrednost. Silhouette Studio vam omogućava da koristite fontove koje ste skinuli na računar. Besplatna verzija Silhouette Studio softvera vam omogućava da otvarate i snimate fajlove u .studio formatu, koji je namenski tip fajla. Ipak, ukoliko želite da uvezete .svg slike, potrebna vam je plaćena verzija, koja košta 50 dolara. Ukoliko želite da radite sa vektorskim fajlovima, Silhouette Studio u svojoj besplatnoj verziji radi sa .dxf fajlovima.

Postoje dva načina na koje možete dođi do fajlova u samom programu. Možete ih kupiti jedan po jedan iz Silhouette Studio Online prodavnice, ili možete kupiti pretplatu koja vam omogućava skidanje fajlova po specijalnim cenama, što vam omogućava da uštedite novac.

Silhouette Portrait 3 vs Cricut Joy:

Dodatne razlike

Silhouette Portrait 3 vam nudi mogućnost opsecanja prethodno štampane grafike (Print and Cut). Ova funkcija je ekstremno korisna kada želite da pravite stikere. Portrait 3 takođe daje opciju PixScan tehnologije, što vam omogućava da opsečete oko slike ili da sečete ili crtate linije na posebnim pozicijama na podlozi. Nijedna od ovih funkcija ne postoji na Cricut Joy.

Još jedna od funkcija koja razdvaja Portrait 3 od konkurenata je njegov prostor za sečenje do 2mm debljine. Omogućava vam da koristite Kraft Blade i sečete deblje materijale. Na žalost Cricut Joy ne može da koristi Cricut Knife Balde ili bilo koji drugi nož koji nije posebno namenjen za njega.

Silhouette Portrait 3 vs Cricut Joy:

Za i Protiv

Silhouette Portrait 3 Cricut Joy
Za –          Mali ali vrlo moćan

–          Kompatibilan sa AutoBlade i drugim Silhouette alatima

–          Iznenađujuće tih u radu

–          Dizajnerski softver je intuitivan

 

–          Vrlo kompakatna konstrukcija

–          Mogućnost sečenja bez podloge

–          Interfejs prilagođen početnicima

–          Savršen za jednostavne dizajne

Protiv –          Relativno slabija sila sečenja u odnosu na veće mašine

–          Nema komore za ostavljanje alata

–          Nije kompatibilan sa drugim Cricut alatima

–          Može samo da seče i piše

–          Slaba sila sečenja

 

Za kraj

I Silhouette i Cricut su visokokvalitetne mašine za sečenje. Dok je Joy fizički manji od Poratriat 3, ima i dosta manje funkcija, kao i manji broj prihvatljivih alata. Ako ste već Cricut korisnik i imate veliku mašinu kao Explore 2 ili Maker, Joy je zgodni portabl dodatak vašem radnom prostoru. Nećete morati da naučite novi softver a moći ćete da sečete bez podloge.

Ako ste Silhouette korisnik ili želite da uđete u hobi svet, Portrait 3 je fantastična mašina koji radi skoro sve stvari koje rade veće Silhouette mašine, a ujedno je i zauzima manje prostora.

U zaključku na vama je da odlučite, u zavisnosti od toga šta vam je važnije i da li ste tim Cricut ili tim Silhouette.